Brusselaar moet ook aan vrienden kunnen lenen

Unizo wil dat ook in Brussel een win-win lening mogelijk wordt, waarbij particulieren aan startende zelfstandigen lenen.

Vlaanderen kent al het principe van de win-win lening. Daarmee stimuleert de overheid particulieren om geldmiddelen ter beschikking te stellen van startende ondernemingen. Wie als vriend, kennis of familielid een win-winlening toekent aan een startend bedrijf, krijgt jaarlijks een belastingkorting van 2,5procent van het geleende bedrag. Voor jonge ondernemers wordt het dankzij de win-winlening gemakkelijker om in hun directe omgeving startkapitaal te vinden.

De win-winlening mag maximaal 50.000euro bedragen. Ze moet acht jaar lopen en de som moet in één keer worden terugbetaald. Als de kredietnemer de achtergestelde lening uiteindelijk niet kan terugbetalen, krijgt de investeerder dertig procent van het niet terugbetaalde bedrag terug via een eenmalige belastingvermindering.
Unizo-topman Karel Van Eetvelt wil verder gaan dan de Vlaamse wet en voor Brussel bijvoorbeeld de beperking van 50.000euro laten vallen, zodat ondernemers bij verschillende mensen kunnen lenen.
De win-winlening betekent minder inkomsten voor de Brusselse schatkist want de lener krijgt een belastingvoordeel. ‘Maar dat mag geen reden zijn om dit systeem niet in te voeren’, zegt Van Eetvelt. ‘Kmo’s zullen door zo’n win-winlening nieuwe mensen in dienst kunnen nemen. Dat betekent meteen minder werklozen, dus een winst die vele malen hoger is dan het verlies door belastingkorting.’

Van Eetvelt wil bovendien dat in Brussel alle kmo’s, en niet alleen de starters, in het systeem kunnen stappen.

Het systeem van de win-win lening bestaat al twee jaar in Vlaanderen. Tot 8 januari werden in totaal 776 win-winleningen toegekend voor een totaal bedrag van twintig miljoen euro. Tot nog toe is slechts een geval van niet-terugbetaling bekend.

Unizo heeft een lijst van tien eisen overhandigd aan de Brusselse politici, die naar de volgende gewestverkiezingen trekken. Daarbij zit ook de vraag naar de oprichting van een Handelsontwikkelingsplan (HOP) voor een versterking van de binnenstedelijke galerijen en handelswijken. Het uitbouwen van grote commerciële handelsoppervlaktes in de periferie – de Heizelvlakte bijvoorbeeld – valt niet te rijmen met de jongste inspanningen van het Brussels Gewest voor de kwalitatieve ondersteuning van de binnenstedelijke handel. (pom)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s