Kredietverlening banken afgenomen in december

Banken hebben de kredietverlening aan bedrijven afgebouwd in de laatste maand van het tweede halfjaar, dat eerder al een duidelijke groeivertraging liet zijn. blijkt donderdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

De hoeveelheid uitstaande leningen aan bedrijven daalde in december met euro 2,2 mrd, tot ruim euro 301 mrd. Vooral de hoeveelheid conjunctuurgevoelige leningen met een looptijd tot een jaar nam af.

Volgens DNB is het moeilijk in te schatten of dit wijst op een structurele afname, omdat het cijfer negatief wordt beinvloed door seizoenseffecten.

In de zomer van 2008 bedroeg de groei van de kredietverlening nog 17%, mede door grote investeringen van bedrijven in de eerste helft van het jaar. Voor heel 2008 kwam de groei uit op 12%.

De hoeveelheid leningen van banken daalde tot euro 291 mrd aan het einde van 2008, omdat Nederlandse banken in december een slordige euro 10 mrd aan bedrijfsleningen van hun balans haalden, door ze onder te brengen in een speciaal hiervoor opgerichte dochterinstelling – het zogenaamde securitiseren. De dochterinstelling financiert de aankoop van de leningen door effecten uit te geven.

De laatste tijd kochten Nederlandse banken deze effecten steeds meer zelf op, om ze vervolgens bij DNB aan te bieden als onderpand voor liquide middelen. Omdat de banken als gevolg van de kredietcrisis elkaar in het vierde kwartaal nauwelijks nog geld wilden lenen, werd deze werkwijze versterkt.

Behalve euro 10 mrd aan bedrijfsleningen werd ook euro 20 mrd aan woninghypotheken gesecuritiseerd. De grote omvang van het bedrag was mede het gevolg van een inhaalslag, stelt DNB. Kredietbeoordelaars hadden tijd nodig voordat ze een waardering konden afgeven voor de gesecuritiseerde effecten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s