Kredietverlening blijft ‘extreem krap’

Amerikaanse bedrijven en particulieren kunnen nog steeds moeilijk een lening krijgen. De Amerikaanse kredietmarkt zit nog steeds op slot en blijft “extreem krap”, aldus de Federal Reserve (Fed) woensdag.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken liet zoals verwacht het rentetarief ongemoeid. De Fed vergaderde dinsdag en woensdag over de stand van zaken op de kredietmarkten.

De Fed liet weten dat een langzaam herstel van de economische omstandigheden later dit jaar te verwachten valt. De instantie waarschuwde echter wel dat “de risico’s op dat herstel op dit moment significant zijn.”

Laagste niveau ooit

Het rentetarief werd in december verlaagd met 0,75 procentpunt naar een bandbreedte van 0 tot 0,25 procent, het laagste niveau ooit. In januari gaf de instantie al aan de rente voor lange tijd op dit buitengewoon laag niveau te houden.

De Fed liet ook weten bereid te zijn staatspapier in te kopen in een poging de kredietmarkten op gang te brengen. Het gaat daarbij om staatsleningen met een lange looptijd. De instantie rest verder weinig anders, aangezien de basisrente waartegen banken kunnen lenen bij de instantie niet verder omlaag kan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s