Strengere regels voor consumentenkrediet

België pakt net als Nederland de regels aan voor consumentenleningen. De regering heeft gisteren, op de vergadering van de ministerraad, strengere regels vastgesteld voor het verlenen van leningen aan consumenten. Het is de bedoeling om de consumenten te beschermen tegen overmatige last en misleidende reclame. Meer dan 320.000 Belgen kampen met een betalingsachterstand.

Er komt een strikter toezicht op de kredietgevers en de tussenpersonen. Zo moet het prospectus, dat vaak onleesbaar in stropdassen taal is geschreven, inzake consumentenleningen omgevormd worden tot een duidelijke informatiefiche. Hiernaast krijgen de consumenten voortaan 14 dagen bedenk tijd om van het krediet af te zien in plaats van de zeven dagen. De leningen mogen ook niet langer in cash worden uitbetaald, maar alleen nog via overschrijving. Vanaf nu vallen alle vormen van consumentenleningen onder de regelgeving tot aan een plafond van 75.000 euro. Dit was 20.000 euro.

Hiernaast moeten de kredietverleners in hun reclamecampagnes telkens een waarschuwende boodschap opnemen: ‘Let op, geld lenen kost ook geld’. Er komt een algeheel verbod op het zogenaamde financieel aantrekkelijk ‘groeperen’ van verschillende soorten van leningen in een globale lening. Op deze manier probeert men iedereen duidelijk te maken wat verantwoord geld lenen is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s